Taktvätt Uppsala & Stockholm - Takrengöring - UTE TAK

Taktvätt

Att tvätta sitt tak är inte bara pricken över i:et för att ge ett hus eller en fastighet ett helt och rent helhetsintryck. Det är också viktigt, eller rentav avgörande för om man kan behålla eller behöver byta ut taket.

Takspolning taktvätt

Taktvätt i Stockholm och Uppsala

Olika yttre faktorer såsom sol, frost och sur nederbörd bryter långsamt ned takpannornas ytskikt. Det leder till att betongytan blir porös och sträv och suger åt sig massa fukt, vilket i sin tur är en perfekt grogrund för alger, mossa och lavar. Om fukten som tränger sig ner fryser kan det leda till frostsprängningar som riskerar att skada eller spräcka takpannorna, vilket leder till att regn och smältvatten rinner in till undertaket. En taktvätt kan alltså förhindra att skadan uppstår och du kan undvika att tvingas göra en takomläggning. Om skadan redan är skedd kan vi ta fram en offert på takrenovering.

UTE TAK har många års erfarenhet av taktvätt. Om du har ett betong- eller tegeltak är dessa i behov av regelbunden taktvätt vilket vi på UTE TAK kan hjälpa dig med. UTE TAK utför taktvättar i hela region Stockholm och upp till Uppsala. Vi är noga med att utföra arbetet inom vår bestämda tidsplan. Vi städar och håller arbetsplatsen så ren som möjligt under och efter att arbetet utfört. Det viktigaste för oss är att göra ett kvalitetsjobb från början till slut.

Förutom taktvätt har vi en mångårig kompetens inom takmålningtakskottning och takservice och vi erbjuder även helhetslösningar inom tak– och fasadrenoveringar.

Kontakta UTE Tak

Takrengöring – vad ingår

  • Rengöring från smuts med högtryckstvätt
  • Behandling som försvårar påväxter av exempelvis mossa, alger och lavar
  • Rensning av hängrännor och stuprör

Rensning av hängrännor

Rensning av hängrännor är viktigt av flera anledningar. Förutom att vattnet inte kan rinna ut om det ligger massa löv och annat i vägen, så binder löven fukten kvar i hängrännan vilket kan orsaka rostskador. På UTE TAK rekommenderar vi rensning av hängrännor två gånger per år, men det kan såklart skilja sig åt. Meddela oss om ni även önskar att vi rensar dessa i samband med taktvätten!

Vanliga beläggningar och deras påverkan på tak

Mossa, alger och lavar är vanliga beläggningar som kan orsaka betydande skador på taket. Mossa trivs i fuktiga och skuggiga miljöer och kan lätt sprida sig över takytan, särskilt på norra sidan av byggnader. När mossa växer kan den tränga in i takets material och orsaka frostsprängning när den fryser och expanderar. Alger bildar ofta gröna eller svarta beläggningar och lavar, som är en symbios mellan svampar och alger, kan också tränga in i takmaterialet och orsaka erosion över tid.

Denna påväxt kan hålla kvar fukt, vilket ökar risken för mögel- och fuktskador inuti huset. Att låta denna påväxt växa okontrollerat kan leda till att takets livslängd förkortas avsevärt. Regelbunden taktvätt kan effektivt avlägsna dessa beläggningar och förhindra deras skadliga påverkan. En ren och välunderhållen takyta är därför avgörande för att bevara husets struktur och värde.

Anti-algbehandling

Anti-algbehandling är en viktig del av underhållet efter en taktvätt. När taket har rengjorts från mossa, alger och lavar, är det viktigt att applicera en behandling som dödar kvarvarande rötter och sporer. Detta förhindrar snabb återväxt och förlänger tiden tills nästa rengöring behövs. En effektiv anti-algbehandling kan skydda taket i flera år och minska risken för att skadliga beläggningar återkommer. Behandlingen appliceras vanligtvis med sprututrustning och innehåller biocider som är speciellt framtagna för att eliminera organiska påväxter. Det är viktigt att denna behandling utförs av professionella för att säkerställa korrekt applicering och maximalt skydd. Utan en anti-algbehandling kan rötterna från mossa och alger fortsätta att växa och snabbt återta ytan, vilket gör taktvätten mindre effektiv. Anti-algbehandling bidrar också till att takets utseende bevaras längre, vilket kan öka husets marknadsvärde. Regelbunden behandling är särskilt viktig i fuktiga och skuggiga områden där påväxt lättare etablerar sig. Genom att inkludera anti-algbehandling som en del av den regelbundna takvården kan man avsevärt förbättra takets hållbarhet och funktionalitet.

Metoder för taktvätt beroende på takbeklädnad

Olika takmaterial kräver olika metoder för att tvättas effektivt och skonsamt. Betongpannor är robusta och kan rengöras med högtryckstvätt, men det är viktigt att använda rätt tryck för att inte skada ytan. Tegelpannor, som är mer porösa, kan kräva en mer försiktig metod, ofta med ångtvätt för att undvika sprickbildning. Takplåt är tåligt och kan också rengöras med högtryckstvätt, men det är viktigt att kontrollera rost och skador, som kan förvärras av vattentrycket. För plåttak används ofta en kombination av kemiska rengöringsmedel och högtryckstvätt, med särskild omsorg för att undvika att repa eller skada plåten.

Att välja rätt metod för taktvätt beroende på material säkerställer att taket rengörs utan att skadas, vilket förlänger takets livslängd och bibehåller dess funktionalitet. UTE TAK har gedigen erfarenhet av att arbeta med olika takmaterial och vet vilka tekniker som är mest lämpliga för varje typ av tak. På så sätt kan man säkerställa att taket inte bara blir rent, utan också att det bibehåller sin struktur och hållbarhet över tid.

Läs också:

Teckna serviceavtal med UTE TAK

Anlita UTE TAK för taktvätt

Anlita UTE TAK för taktvätt. Kontakta oss via formuläret nedan så hör vi av oss.

Vill du veta mer om våra tjänster?

Välkommen att kontakta oss, så hör vi av oss till dig.

    Genom att klicka på "Skicka" godkänner du att UTE Tak sparar dina personuppgifter och att vi använder den i enlighet med vår integritetspolicy. Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy samt villkor gäller.